Introducere Apocalipsa

Descoperă o carte plină de speranță care arată toată dragostea lui Dumnezeu pentru om în marea bătălie dintre bine și rău.

Cuvânt Înainte

Cartea Apocalipsei este una dintre cărțile cele mai fascinante din Biblie. Pentru un creștin, ea este un mare ajutor la înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu.

După discuțiile mele cu prieteni, tineri și adulți din biserică, am remarcat că entuziasmul pentru studierea cărții Apocalipsa era foarte mare. Însă de la voință până la studierea ei, mulți s-au lovit de același zid ca și mine, a dificultății cărții și a lipsei de explicații simple, concrete și abordabile.

Cartea Apocalipsei nu este o carte ușoară cu un limbaj simplu, direct. Este o carte complexă care folosește de multe ori un limbaj simbolic.

ATENȚIE

Acest studiu este DOAR UN AJUTOR având ca unic scop aducerea unor elemente în înțelegerea cărții Apocalipsei pentru persoanele doritoare de a o studia. Și bineînțeles că acest studiu nu trebuie văzut altfel. El provine din studiul meu personal și din diferitele materiale pe care le-am avut la dispoziție. Am încercat ca studiul următor să fie unul complet care permite o înțelegere clară și ușoară a acestei cărți.

(Toate fotografiile, ilustrațiile și alte elemente vizuale sunt aici DOAR pentru a ajuta la vizualizare și înțelegerea scenelor descrise în această carte).

Vă doresc un studiu plăcut. Domnul cu voi !

Cheile Înțelegerii Cărții “Apocalipsa”

În fața acestei probleme, am dorit să “încerc” să fac din studiul cărții Apocalipsei, unul cât mai simplu și mai atrăgător posibil pentru cei ce doresc să descopere această carte.

Prima cheie la dispoziția noastră este faptul când Ioan (autorul acestei cărți) vorbește despre o relatare literală și locală care provine din vechiul testament, el nu îi dă un sens literal și local, dar îi conferă o semnificație simbolică și universală. Deci, ori de câte ori, în cartea Apocalipsa apar niște nume de oameni, de locuri sau evenimente care sunt relatări din vechiul testament, ele au o semnificație simbolică și universală.

Să nu uităm că cel mai important este MESAJUL pe care Cuvântul lui Dumnezeu vrea să ni-l transmită și mai ales CONTEXTUL în care este spus !

Cheia n°1

Pentru o înțelegere mai bună a cărții, trebuie să ne echipăm cu o cutie de unelte conținând niște “chei” care ne ajută să adoptăm un mod de abordare a textului care permite descifrarea simbolurilor prezente în această carte. Putem vedea aceasta ca o bază de start pentru a începe studierea cărții.

exemple :

“Babilon” :

În Vechiul Testament când se folosește acest cuvânt = este vorba despre cetatea plină de păcat în care a fost dus poporul Israel în exil ca robi pentru că nu au ascultat de Dumnezeu.

În cartea Apocalipsei când se folosește acest cuvânt = este vorba despre ideea de sclav al păcatului și răzvrătirea împotriva Unicului Dumnezeu.

“Iudeii” :

În Vechiul Testament când se folosește acest cuvânt = este vorba despre poporul evreu care locuiește în țara Israel, care este poporul lui Dumnezeu.

În cartea Apocalipsei când se folosește acest cuvânt = este vorba despre poporul lui Dumnezeu care include toți creștinii din toate națiunile.

“Izabela” :

În Vechiul Testament când se folosește acest cuvânt = este vorba despre Izabela soția lui Ahab (regele lui Israel), care a împins pe soțul ei să părăsească cultul Dumnezeului lui Israel pentru cultele zeilor Baal și Așera.

În cartea Apocalipsei când se folosește acest cuvânt = este vorba despre ideea a falsei închinări.

Concluzia cheii n°1 : “Ceea ce este literal și local cu relatări din vechiul testament trebuie înțeles ca simbolic și universal”.

Cheia n°2

A doua cheie care o avem la dispoziție este faptul că în cartea Apocalipsei simbolurile sunt frecvente, viziunile lui Ioan sunt pline de ele. Ceea ce ar putea sa ne împingă să interpretăm totul dintr-un punct de vedere simbolic.

Deci nu trebuie să uităm o regulă principală de interpretare a Bibliei, și anume : “Acceptă toate declarațiile Scripturii ca fiind literale, în afară de faptul că uneori contextul nu îngăduie o astfel de înțelegere”.

Concluzia cheii n°2 : “Așteaptă-te ca limbajul să fie simbolic, în afara cazului în care contextul nu îngăduie o însemnătate simbolică”.

Cheia n°3

A treia cheie care o avem la dispoziție este faptul că numerele de bază în cartea Apocalipsei sunt, nu ca să ne dea noțiunea cantitativă, ci pe cea CALITATIVĂ.

Să analizăm îndeaproape numerele 3, 4, și suma lor 7, precum și produsul lor 12, care se găsesc de multe ori în cartea Apocalipsei.

“Trei (3)” : Numărul Sfintei Trinități care simbolizează UNITATEA, IDENTITATEA.

exemple :

Dumnezeu este descris aici printr-un nume întreit : “Celui ce este, Celui ce era și Celui ce vine” (Apocalipsa 1:4).

Creaturile vii dinaintea tronului lui Dumnezeu cântau : “Sfânt, Sfânt, Sfânt” (Apocalipsa 4:8).

Prin contrast, ne este prezentată o falsă trinitate, și anume : “balaurul, fiara și profetul fals” (Apocalipsa 16:13).

Ori de câte ori, întâlnim numărul trei, trebuie să ne gândim la unitate, identitate (asemănare).

“Patru (4)” : Numărul care simbolizează UNIVERSALITATEA.

exemple :

La tronul lui Dumnezeu sunt patru creaturi vii : “în mijlocul scaunului de domnie și împrejurul scaunului de domnie stau patru făpturi vii pline cu ochi pe dinainte și dinapoi” (Apocalipsa 4:6).

Ioan ne înfățișează patru îngeri : “am văzut patru îngeri care stăteau în picioare în cele patru colțuri ale pământului” (Apocalipsa 7:1).

Distrugerile din timpul celei de a șasea trâmbiță îi lasă pe cei nepocăiți cu patru feluri de păcate : “nu s-au pocăit de uciderile lor, nici de vrăjitoriile lor, nici de curvia lor, nici de furtișagurile lor” (Apocalipsa 9:21).

Ori de câte ori, întâlnim numărul patru, trebuie să ne gândim la universalitate.

“Șapte (7)” : Numărul care simbolizează DESĂVÂRȘIREA.

exemple :

Șapte duhuri (Apocalipsa 1:4).

Șapte lămpi de foc (Apocalipsa 4:5).

Un balaur cu șapte capete (Apocalipsa 13:1).

Ori de câte ori, întâlnim numărul șapte, trebuie să ne gândim la plinătate, la desăvârșire.

“Doisprezece (12)” : Numărul care simbolizează ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU.

exemple :

Femeia poartă pe cap... “o cunună de douăsprezece stele” (Apocalipsa 12:1).

În cetatea cea sfântă sunt … “douăsprezece porți, și, la porți, doisprezece îngeri. Și pe ele erau scrise niște nume : numele celor douăsprezece seminții ale fiilor lui Israel” (Apocalipsa 21:12).

Zidul din cetatea cea sfântă avea … “douăsprezece temelii, și pe ele erau cele douăsprezece nume ale celor doisprezece apostoli ai Mielului” (Apocalipsa 21:14).

Ori de câte ori, întâlnim numărul doisprezece, trebuie să ne gândim la împărăția lui Dumnezeu.

Concluzia cheii n°3 : “ Numerele trei, patru, șapte și doisprezece au noțiunea de CALITATE nu de cantitate”.

Cheia n°4

A patra cheie care o avem la dispoziție este faptul că cartea Apocalipsei se folosește de imaginea Sanctuarului din Vechiul Testament ca simbol. Ioan ne înfățișează importanța deosebită a serviciilor zilnice și anuale din Sanctuarul pământesc pentru înțelegerea planului de mântuire al lui Hristos.

Referirile la Sanctuar trebuie să ne reamintească semnificația ce reprezintă piesele și serviciile Sanctuarului.

exemple :

Junghiera jertfei pe altarul arderii de tot care reprezintă moartea lui Hristos pe cruce (Apocalipsa 5:9).

Cele Zece Porunci din chivot, din Sfânta Sfintelor care reprezintă caracterul sfânt al lui Dumnezeu (Apocalipsa 12:17).

Concluzia cheii n°4 : “Fiecare referire la Sanctuar și la serviciile lui trebuie să ne reamintească semnificația acelor evenimente simbolizate”.

Având aceasta baza la dispoziție, putem porni pe drumul lung dar extrem de frumos al studiului cărții Apocalipsei. ✨

Când am început studiul acestei cărți, m-am lovit direct de complexitatea ei. Acest lucru m-a frânat în elanul meu de-a o studia. Am început să caut pe internet și în cărți, explicații, imagini sau videouri care să mă ajute să înțeleg mai bine ceea ce citeam. Însă, în căutarea mea, am dat doar de cărți care dădeau explicații parțiale fără să intre în profunzimea subiectului. Sau în opoziție, prea lungi, cu prea multe explicații care te făceau să pierzi complet mesajul transmis. De asemenea, lucrul care m-a împiedicat cel mai mult să înțeleg a fost lipsa unei structuri ordonate care să-mi permită vizualizarea scenelor și înțelegerea mesajului transmis. Elanul meu fragil în fața dificultății și-a pierdut repede din intensitate până s-a stins complet.